Arcadıa Bağları
TarİHİ ŞARAP YOLU
2002 yılında Arcadia Bağları’nı projelendirmeye ve bağlar için yer bakmaya başladığımızda köklü şarapçılık ve üzümcülük geçmişi olan Ege Bölgesi ve Trakya’ya öncelik verdik. Zamanla arayışımız kuzeye yöneldi. Trakya’nın her köşesini gezdik ve yaklaşık 15.000 km yol yaptık, toprak analizleri aldık, hava durumu verilerini inceledik.
Uzun bir araştırma döneminden sonra Lüleburgaz’ın kuzeyi ile Istranca Dağları arasındaki bölgede yer alan ve coğrafi yapısı uygun mikroklima özellikleri gösteren Arcadia Bağları’nın bugünkü arazisi, bizi çok heyecanlandırdı. Danışmanlarımızla birlikte bütün verileri önümüze koyduk ve buranın projemiz için en uygun arazi olduğunu gördük.
Uygun toprağın bulunmasından sonra toprak hazırlığı ve cins seçimi için geçirilen yoğun bir hazırlık döneminin sonunda bağlarımızı diktik.
Arcadia Bağları’nın batısından, Üsküp üzerinden İğneada ve Kıyıköy’e uzanan eski haritalarda “Şarap Yolu” ismiyle anılan bir yol geçiyor. Tarihte, burada üretilen şarapların büyük küpler ve fıçılar içerisinde, manda arabalarıyla İğneada ve Kıyıköy’e götürülerek, buradan gemilere yüklenip İtalya ve Fransa’ya gönderildiği biliniyor.
Kırklareli, tarih boyunca; bağları ve şarapları ile anılmasına rağmen, bağlar zamanla azalmış ve şarapçılık yok olma noktasına gelmiş. Kırklareli’nin çok az tanınan eski köyleri üzerinden, Kıyıköy’e şarap taşımak için yapılmış tarihi bir yol var. Tarihte burada üretilen şarapların büyük küpler ve fıçılar içerisinde, manda arabalarıyla Kıyıköy’e götürülerek, buradan gemilere yüklenerek Venedik ve Marsilya’ya gönderildiği biliniyor. Üsküp üzerinden İğneada’ya, Kıyıköy’e geçen, limanlara şarapların taşındığı bu yollar eski haritalarda “Şarap Yolu” adıyla geçiyor.
Tarihi Şarap Yolu, Arcadia Bağları’nın tam karşısında yer alan Çeşmekolu Köyü’nün arkasında bulunuyor. Arcadia Bağları’nın kurulu olduğu arazi eski haritalarda Bağlık Yakası olarak anılıyor.
19. yüzyıl sonlarında Fransa’da filoksera isimli zararlının yayılması ile bağların %95’i yok olmuş ve Amerikan anacına aşılı fidanlarla yeniden dikimi yapılmış. Bu yeni dikilen bağlardan verim alınana kadar yaklaşık 5 yıllık bir süreçte Fransa, Osmanlı İmparatorluğu ile yapmış olduğu Kapitülasyonlar çerçevesinde şarap ihtiyacının çoğunu Trakya ve Ege’den dökme şarap olarak karşılamış. Bu dönemde Kırklareli’nden de Fransa’ya şarap ihraç edildiği biliniyor.
Arcadia Bağları projesinin başlıca amacı bu uyuyan potansiyeli canlandırarak, bölgede yetişen üzümlerle üretilecek, bu toprağın özel lezzetlerini yansıtan, içimine kadar yaşamaya devam eden, doğal ve özgün, dünya standardında Teruar Şarapları üreterek, tarihte olduğu gibi Kuzeydoğu Trakya’da Tarihi Şarap Yolu’nun geçtiği bölgeden, şarapların yeniden dünyaya ulaşabilmesini sağlamak.
Bağların bulunduğu köy Lüleburgaz’a bağlı. Lüleburgaz’ın eski ismi ise Arcadiapolis. Ayrıca mitolojide Arcadia, “yeryüzünde cenneti andıran eşsiz güzellikte bahçe” anlamında kullanılıyor. Hem yerel oluşunu hem de mitolojik anlamını çok yakıştırdık ve bağlarımıza Arcadia Bağları ismini verdik.
Istranca bağlarının güneyinde, tarihi Şarap Yolu’nun geçtiği topraklarda, Çeşmekolu ve Hamitabat köyleri arasında, 150 metre rakımda dikilen Arcadia Bağları, Trakya’nın tam orta noktasında, karasal iklim özellikleri gösteren, gece gündüz sıcaklık farklarının yüksek olduğu bir konumda yer alıyor.
Toprak yapısı, iklim koşulları ve Türkiye’nin kuzeybatı ucunda bir bölgede, özel bir coğrafyada yer almanın avantajını kullanarak, Arcadia’da beyaz, roze, kırmızı, köpüklü ve asil küflü olmak üzere, zengin bir yelpazede teruar şarapları üretiyoruz.